Paleo dieet, werkt dat nu echt?

Het Paleo dieet is razend populair onder mensen die doelgericht willen afvallen en gewicht willen verliezen. Hoewel in het begin vaak werd gedacht dat Paleo een hype was, is het al aardig wat jaren in omloop en zijn er diverse manieren van hoe je dit dieet kan volgen. Om het dieet te begrijpen moet je eigenlijk het principe Paleo begrijpen. Het Paleo dieet wordt ook wel het oerdieet genoemd en dat schrikt veel mensen af. Een oerdieet, oftewel eten als in de oertijd, daar zit toch niemand op te wachten?

En toch kan het eten volgens die methode je vele kilo’s vet laten verbranden. Per maand!

 

Wat houdt het Paleo dieet precies in?

Het principe van het Paleo dieet is als volgt: in de loop der jaren – en met namen aan het einde van de achttiende eeuw, toen de Industriële Revolutie in opmars kwam – zijn we met elkaar een stuk ongezonder gaan eten. De komst van machines maakte het mogelijk om op grote schaal voeding te produceren. Fabrieken maakten bijvoorbeeld brood en er werd gezorgd dat voeding langer houdbaar was. Sinds een paar decennia zijn de machinaal bereide magnetronmaaltijden, diepvriespizza’s en gearomatiseerde bliksoepen erg geliefd. Maar gezond, dat zijn ze zeker niet. Deze producten zitten – om de smaak erin te houden en om het eten langer houdbaar te houden – boordevol met E-nummers, toevoegingen en kunstmatige suikers.

Op zich is dat niet zo heel verkeerd. We eten en drinken dit soort voeding al vele jaren en worden er niet per definitie slechter van.

Maar het kan een stuk gezonder. Sterker nog: diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van al die makkelijke maaltijden een van de oorzaken zijn van het overgewicht in de westerse wereld. Waarom zijn mensen in het westen vaak te dik (zeker in vergelijking met derdewereldlanden)? Dat komt omdat we gewend zijn aan het eten van kant-en-klare maaltijden.

Paleo gaat op die theorie in en brengt ons terug naar de basis. Eten zoals men dat in vroegere tijden, tijdens de Steentijd (Paleo) deed. Dat betekent:

 • Dat er veel vlees en vis gegeten mag worden;
 • Dat suikers geweerd moeten worden, zolang ze niet natuurlijk zijn;
 • Dat er veel minder zout bij het eten komt kijken, wat goed is voor je bloeddruk en je hart;
 • Dat je veel groenten en fruit mag eten, het liefst zo vers mogelijk;
 • Dat eten een natuurlijkere, veel lekkerdere en vollere smaak heeft;
 • Dat je veel eiwitten binnenkrijgt;
 • Dat je minder koolhydraten binnenkrijgt.

 

Eiwitten en koolhydraten

Die laatste twee betekenissen van het Paleo dieet zijn ook van groot belang. Eiwitten krijg je binnen door vlees en vis te eten, want die zitten vol met eiwitten. Dat is goed, want eiwitten hebben een goed effect op je spijsvertering. Ze helpen je sneller energie te verbranden, waardoor je vanzelf afvalt. Koolhydraten moet je zien te voorkomen, want die hebben een remmend effect op je spijsvertering. Koolhydraten zijn als het ware onnodige suikers, die worden opgeslagen als vet als je ze niet verbrandt. Koolhydraten zitten veel in voeding om de smaak te verbeteren of om producten langer houdbaar te houden.

 

Hoe volg je het Paleo dieet?

101 Paleo ReceptenHet Paleo dieet is eigenlijk niets meer of minder dan het volgen van de regels van Paleo, die hiervoor al genoemd werden. Om je daarbij te helpen kun je Paleo recepten proberen te vinden. Het internet staat daar vol mee. Voor wie het professioneel aan wil pakken raden we het boek 101 Paleo Recepten aan. Hierin vind je de meest lekkere en uitgebreide Paleo recepten voor ontbijt, lunch en diner. Ook vind je er tussendoortjes in. Je zal snel tot de conclusie komen dat eten volgens Paleo helemaal niet vies hoeft te zijn.

De voordelen van het volgen van deze Paleo recepten zijn bijvoorbeeld:

 • Met deze Paleo recepten kom je tegemoet aan het Paleo dieet zoals dat bedoeld is;
 • Door middel van Paleo ontdek je dat je lichaam goed reageert op het minderen met koolhydraten en het eten van gezondere voeding;
 • Door het bereiden van Peleo recepten leer je dat Paleo recepten helemaal niet vies zijn, maar juist voller van smaak dan de meeste andere producten;
 • Voor het bereiden van Paleo recepten kun je gewoon naar de supermarkt om je boodschappen te doen;
 • Je zal merken dat je door je eetgewoonte aan te passen naar de Paleo methode, je vanzelf kunt afvallen zonder meer te hoeven bewegen.

101 recepten button

Paleo dieet ervaringen

We hebben voorafgaand aan dit artikel wat mensen gevraagd die met Paleo zijn afgevallen wat ze van het dieet vonden. De algemene conclusie is dat het als een alternatief dieet wordt beschouwd dat door veel mensen wordt onderschat. Met andere woorden: afvallen met Paleo is eenvoudig en makkelijk en werkt echt.

Ingrid Sippels vertelt dat ze het Paleo dieet met haar gezin is gaan volgen en dat ze niet alleen zijn afgevallen, maar zich ook kiplekker voelen. Ze hebben veel energie om dingen te doen en zitten lekkerder in hun vel dan voorheen.

Bastiaan van Gelder heeft Paleo gevolgd tijdens het bodybuilden en geeft aan dat vooral de eiwitten hem hebben geholpen om meer spiermassa te kweken. Dat is op zich niet gek, want eiwitten (proteïnes) helpen spiermassa zich sneller te herstellen.

 

Het Paleo dieet heeft veel weg van het eiwitdieet en het koolhydraatarme dieet. Het is heel simpel te volgen. Met een goed receptenboek kun je vandaag nog aan de slag om af te vallen middels Paleo. Je kunt het altijd proberen. Als het niks is, stop je er gewoon mee. Maar de kans is groot dat je versteld staat van het effect!

2 thoughts on “Paleo dieet, werkt dat nu echt?

 1. Paleo is een van de meest favoriete manieren om af te vallen en op de lijn te letten. Het is voor mijn alweer zes haar geleden dat ik geïnteresseerd raakte in Paleo en besloot hier mee te gaan afslanken. Nu nog altijd een volger en liefhebber en ook altijd op zoek naar lekkere Paleo gerechten om zelf te maken.

 2. Het Paleo dieet is echt een aanrader. Ik vind het wel even wennen in het begin, maar als je er dan eenmaal aan gewend bent kun je er heel veel mee afvallen. De smaak is in het begin wel even wennen geblazen, maar dat went wel. Je moet leren om natuurlijke producten te waarderen en dan zijn er heel veel gezonde en lekkere recepten terug te vinden op internet. Dat vind ik echt een heel groot voordeel van dit dieet.
  Kunnen jullie meer recepten plaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *