Dit is waarom wij niet geloven in het Cambridge dieet

We zijn altijd op zoek naar manieren van afvallen of diëten waarmee je dit ook echt voor elkaar gaat krijgen. Hoe we dit doen? Door kritisch te kijken naar welke diëten er zijn, wat ze doen en wat ze kosten. Het mooiste is natuurlijk wanneer je helemaal geen dieet nodig hebt om af te vallen. In de praktijk blijkt dat een dieet vaak wel nodig is. Zo ook het alom betwiste Cambridge dieet, wat nog steeds een dieet is waar veel mensen warm voor worden. Je gaat veelal met shakes, maaltijden, repen en papjes afvallen en het is makkelijk in gebruik. Maar ga je er ook mee afvallen?

Waar komt het dieet vandaan?

Het dieet is oorspronkelijk in Engeland, in het midden in de jaren 70. De voedingswetenschapper Dr. Alan Howard en is voor het eerst in de jaren 80 op de markt verschenen. Sindsdien heeft het veel bekendheid opgebouwd. Nu, heden ten dage, is het dieet nog steeds 1 van de meest gebruikte diëten. Kennelijk doen ze wel iets goed. Is het de marketing of zijn het de resultaten, iets waar wij van Sweethippos.nl zeer benieuwd naar zijn.

Het dieet kent veel gezichten

Om een beetje te snappen hoe het dieet werkt moet je weten dat er sowieso verschillende manieren zijn om het dieet te volgen. Zo bestaan er de oude Cambridge 500, Cambridge 800 en Cambridge 800+ methodes. Vanaf 1 januari 2017 hebben ze echter ene geheel nieuw stappenplan gelanceerd. Dit zorgt gelijk voor de nodige vraagtekens. Want, wanneer iets goed werkt, waarom zou je het dan veranderen? Of zijn ze erachter gekomen dat het toch niet zo’n goed dieet is en willen ze vernieuwen om zich zo weer beter in de markt te werken? En waarom hebben ze gekozen voor dit nieuwe stappenplan? We omschrijven in het kort wat je van het Cambridge dieet kunt verwachten.

1. Cambridge 500

Dit is werkelijk 1 van de meest extreme manieren van afvallen die je kunt vinden, het kan zelfs zeer schadelijk zijn op de lange termijn. Het dieet bestaat uit alleen maar maaltijdproducten (lekker, helemaal niks vers) en niet meer dan 500 calorieën per dag. De definitie van een ongezond dieet. Natuurlijk ga je er snel mee afvallen, maar met niks eten doe je hetzelfde. Het effect zal alleen tijdelijk zijn, een aanslag plegen op je lichaam en veel geld uit je portemonnee schudden. Gelukkig is dit de oude manier en waarschijnlijk nergens meer verkrijgbaar.

2. Cambridge 800

Het is eigenlijk hetzelfde dieet als de Cambridge 500, aangevuld met een extra maaltijd. Wat je alleen doet is het dieet iets minder extreem maken. Je gebruikt nog steeds veel (dure) producten van het Cambridge dieet en maar een klein beetje vers voedsel. Afvallen doe je niet met alleen maar maaltijdvervangers …je kunt veel beter verse voeding eten en natuurlijke dranken drinken, water is het beste wat je dan kunt nemen. Het Cambridge 800 zal je nu ook nergens meer vinden.

3. Cambridge dieet in de nieuwe vorm

De nieuwe uitvoering van het dieet bestaat uit een 7 stappenplan. Het is niet heel duidelijk hoe je het precies gaat toepassen, daar zal dan altijd wel weer een consulent aan te pas moeten komen die je gaat begeleiden. De stappen zien er als volgt uit:

Stap 1. Total reset
3 Cambridge Dieet Weight Plan maatijden
Stap 2. Back to basic
3 dieetmaaltijden en ½ groentes
Stap 3. Basic+
3 dieetmaaltijden, ¾ groentes, 1 eiwit, 1 zuivel
Stap 4. In between
2 dieetmaaltijden, 1 groentes, 1 eiwit, 2 zuivel, 1 fruit, 1 graan
Stap 5. High five
2 dieetmaaltijden, 1 groentes, 1 eiwit, 2 zuivel, 1 fruit, 2 graan
Stap 6. In the mix
1 dieetmaaltijden, 1 groentes, 1 eiwit, 3 zuivel, 1 fruit, 2 graan, 1 pasta
Stap 7. My life
1 dieetmaaltijden, 1 groentes, 1 eiwit, 2 zuivel, 0 fruit, 4 graan, 0 pasta

Zoals je ziet bestaat het dieet uit veel Cambridge dieet maaltijden. Daarbij is de logica achter de stappen ook ver te zoeken. Het zijn leuke fancy naampjes die eraan worden gegeven. Maar erg duidelijk is het niet, eerder rommelig. Wil je afvallen dan maak je een duidelijk plan van aanpak. Verder zie je bij stap 7 weinig groentes, geen fruit en wel graan. De vraag is of je met deze mix ook echt gaat afvallen en op gewicht blijft.

Samengevat: Hebben wij vertrouwen in het Cambridge dieet?

Doordat het een oude en achterhaalde methode tot 2017 heeft gehanteerd, met daarbij nu allerlei sprongen om het te veranderen …wekt dat weinig vertrouwen. Waarom zou het nu opeens heel veel beter zijn, het nieuwe plan lijkt niet veel beter en er zijn veel betere manieren om snel af te vallen! Dit is onze mening, voor hetzelfde geld is de vernieuwing wel een verbetering, maar wij raden het in ieder geval niet aan.

Bron: De Gezonde Keuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *