Dieetrecepten

Er wordt ontzettend veel gevraagd naar dieetrecepten. Wat mag je nu eten als je bezig bent met afvallen? Wat is toegestaan en wat niet?

Helaas is het lang niet altijd even eenvoudig om op die vragen een antwoord te geven. Dieetrecepten heb je namelijk in allerlei gradaties en sommige recepten matchen nu eenmaal niet met ieder dieet. Dieet recepten zijn dus dieet afhankelijk.

 

Eiwitdieet recepten

Een eiwitdieet is een dieet dat uitgaat van eiwitten/ proteïnes. Die zorgen ervoor dat vet sneller wordt verbrand en spiermassa wordt aangemaakt. Om een eiwitdieet goed te kunnen volgen is het zaak om op zoek te gaan naar eiwitrijke voeding en eiwitrijke recepten. Die vind je gelukkig veel. Maar het is tegelijkertijd zaak om suikers en koolhydraten te laten staan, want die remmen de kracht die eiwitten op het lichaam kunnen hebben.

Eiwitrijke recepten zijn bijvoorbeeld:

  • Gerechten waarin vlees, vis of gevogelte zit;
  • Gerechten met voldoende groenten en niet al teveel fruit;
  • Met mate zuivelproducten, zoals magere yoghurt of kwark.

Dieetrecepten

Koolhydraatarm dieet recepten

Een koolhydraatarm dieet heeft heel veel weg van het eiwitdieet, want waar je bij een koolhydraatarm dieet op zoek gaat naar vervangers voor koolhydraten, kom je doorgaans uit bij eiwitrijke voeding. Bij koolhydraatarme dieetrecepten gaat het er dus vooral om dat je let op het aanwezig zijn van eiwitten en het afwezig zijn van koolhydraten.

Koolhydraatarme recepten kunnen dus de volgende recepten zijn:

  • Vlees, vis of gevogelte recepten;
  • Weinig tot geen zuivel;
  • Veel noten, zaden en bessen.

Op onderstaande afbeelding is te zien wat je met een koolhydraatarm dieet beter niet kunt eten.

Wil je dieetrecepten die het echt goed doen? Dieetrecepten die bij zowel het koolhydraatarme dieet als bij het eiwitdieet passen? Dan is er het 7 x 7 Afslank Receptenboek van Jasper Alblas. Dit boek staat boordevol heerlijke recepten die je makkelijk zelf kan maken. Het receptenboek van Jasper Alblas gaat dieper in op de achtergrond van voeding en je leert de lekkerste gerechten te maken voor tijdens een dieet.

Ga naar Jasper Alblas

Overige dieet recepten

Een eiwitdieet en een koolhydraatarm dieet zijn hier makkelijk te omschrijven. Wat je mag eten als je een ander dieet volgt, zoals – om even wat te noemen – Weight Watchers, Dukan dieet, het dr Frank dieet of het Atkins dieet, is sterk afhankelijk van het betreffende dieet zelf. Je kunt je voorstellen dat je bij een Dukan dieet, waar eiwitten centraal staan, ongeveer hetzelfde mag eten als wat we hiervoor noemden bij het eiwitdieet. Bij Weight Watchers geef je weer punten aan bepaalde ingrediënten, waarmee het ene wel mag en het andere niet. Weight Watchers geeft daarin veel vrijheid. Wil jij iets ongezonds en vettigs? Prima, maar dat kost je wel veel punten. Grote kans dus dat je de rest van de dag niet zoveel meer mag.

Wil je dus weten wat je mag eten of drinken tijdens je dieet? Duik dan goed in de handleiding van het dieet dat je op dat moment volgt.

 

Algemene dieet recepten

Om je toch een beetje op weg te helpen, zijn er altijd dieetrecepten te vinden die vrij algemeen zijn. Je kunt er van uitgaan dat algemene recepten weinig calorieën (en dus ook suikers) bevatten en vol met eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen zitten. We hebben allebei een gerecht omschreven dat we, tijdens ons dieet, regelmatig hebben gemaakt en waar we erg gek op zijn.

 

Marjolein: Pepersoep in champignons

Gekke titel? Valt wel mee als je het een keer gezien hebt! Je hebt voor dit recept niet veel nodig: champignons en peper. Je haalt de steeltjes uit de champignons en legt ze op hun kop in de koekenpan (smelt hier van tevoren wat olie in). Doe in de openingetjes wat peper en laat de champignons koken. Je zult zien dat er in de kortste keren vocht in de champignon blijft staan. Dat vocht maakt een lekker pepersoepje in de champignon. Als ze goed gaar zijn, kun je ze voorzichtig op een bord schuiven en opeten. Lekker om zo in je mond te stoppen, maar ook lekker om open te snijden.

 

Rebecca: Boerenomelet met ketchup

Een boerenomelet heeft als basis ei en daarmee is dit erg eiwitdieetvriendelijk. Je snijdt van tevoren de volgende ingrediënten in kleine stukjes: paprika, ui, champignon, tomaat en courgette Je bakt deze in een grote pan in een beetje olie. Als ze gefruit zijn voeg je daar één tot twee eieren aan toe. Bak totdat het ei klaar is, keer om en lat even aanbakken. Het ei eet je zonder brood (want in brood zitten veel koolhydtaten), maar dat heb je ook niet nodig, want dit ei zal erg goed vullen.

 

Deel jouw dieet recepten

En jij? Wat heb jij gegeten tijdens je dieet of wat eet je nu je op dieet bent? We zijn erg benieuwd. Laat je dieetrecept achter in een reactie op dit bericht en je helpt veel andere mensen die bezig zijn met afvallen.

3 thoughts on “Dieetrecepten

    • Er zitten vooral koolhydraten in brood, dus als je een boerenomelet op brood eet krijg je veel koolhydraten binnen. In feite zou een dikke boerenomelet genoeg moeten zijn. Brood is dan niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *