Afvallen? Dit zijn de opties

Afvallen houdt meer en meer mensen bezig. Het aantal mensen met overgewicht neemt in ons land steeds sneller toe. Ook kinderen zijn hiervan de dupe. Wat kun je nu doen om op een goede manier af te rekenen met overgewicht? Hoe kun je afvallen op een verantwoorde wijze? We vertellen het je graag.

 

Afvallen op meerdere manieren

Het zal je niet onbekend in de oren klinken dat je op meerdere manieren bezig kan zijn met afvallen. Er zijn talloze goeroes die beweren de beste manier van afvallen gevonden te hebben en er zijn net zoveel critici die deze goeroes weer ontkrachten. Wat werkt wel en wat werkt niet? Wil je afvallen, dan is het zaak om de balans op te maken en een antwoord te geven op die vraag. Wij helpen je er alvast bij.

 

Wat werkt niet bij het afvallen?

Vele mensen die snel gewicht willen verliezen zweren bij het gebruik van een zogenaamd crash dieet. Een crash dieet is een verzamelnaam voor talloze diëten waarbij je tot doel hebt om snel gewicht te verliezen. Het zijn diëten waarbij je weinig mag eten en heel weinig calorieën binnen krijgt. Zo weinig dat je vanzelf af zal vallen.

Voorbeelden van crash diëten zijn het ziekenhuisdieet, het soepdieet, het yoghurt dieet en het 10 dagen dieet. Deze diëten zijn erg populair, want:

  • Ze beloven je dat je heel snel gewicht kan verliezen;
  • Ze kosten geen geld en zijn makkelijk te vinden;
  • Je hoeft er weinig voor te doen;
  • Je ervaart al op heel korte termijn de effecten van dergelijke diëten.

Nadelen van deze diëten zijn dat ze maar korte tijd effect hebben. Als je eenmaal begonnen bent met een dergelijk dieet vliegen de kilo’s er misschien vanaf, maar je komt ook net zo snel weer aan als je eenmaal met zo’n dieet gestopt bent.

Daarbij is er een negatief effect en dat is dat je belangrijke voedingsstoffen en de bijhorende bouwstoffen niet binnenkrijgt. Geestelijk en lichamelijk krijg je het dus zwaar te verduren tijdens een crash dieet.

Hoe kun je afvallen?

Wat werkt wel bij het afvallen?

Een dieet kan heel goed helpen om richting te geven. Ga dan in ieder geval voor een verantwoorde vorm van diëten en dus niet voor de crash diëten. Een verantwoord dieet dat je kan helpen met afvallen is het eiwitdieet, waarover we eerder schreven. Ook een koolhydraatarm dieet kan je helpen. Beide diëten zijn toegankelijk en vriendelijk in het gebruik. Daarbij is een koolhydraatarm dieet ook nog eens gratis.

Door te letten op voeding kun je al heel veel zelf doen en is het niet per definitie noodzakelijk om een dieet te volgen. Je kunt bijvoorbeeld gezonder gaan eten: denk aan de twee ons groenten en de twee stuks fruit die volgens Voedingscentrum.nl dagelijks zou moeten eten.

Wil je dat op een lekkere manier doen? Bedenk dan eens wat groene smoothies voor jou kunnen betekenen. Die maak je in een handomdraai en geven je niet alleen alle groente en fruit die je op een dag nodig hebt, maar ook nog eens een forse boost aan energie.

 

Beweging

Wat ook helpt bij het afvallen, maar waar niet iedereen op zit te wachten (laten we eerlijk zijn), is beweging. Een goede sport kan je helpen om gewicht te verliezen. Ook kun je afvallen met hardlopen, zwemmen of fitness. Voornamelijk krachttraining kan een zeer gunstig effect hebben op het verbranden van vet. Daarbij helpt het om spiermassa aan te maken en spiermassa helpt je weer om op gewicht te blijven.

 

Afvallen dient meerdere doelen

De reden dat veel mensen willen afvallen is omdat ze het zat zijn te dik te zijn. Ze voelen zich niet knap, ze voelen zich lelijk en zijn daar ongelukkig door. Maar afvallen op een verantwoorde manier dient nog veel meer doelen. Zo kom je weer lekker in je vel te zitten en zal je merken dat je veel zelfverzekerder door het leven gaat als je weer op gewicht bent.

Daarbij werk je aan je conditie en kun je veel langer dingen doen die je leuk vindt. Iemand die op een gezonde manier is afgevallen zal veel meer uit het leven gaan halen dan ooit tevoren.

Dus het is niet alleen een kwestie van er weer mooi uit komen te zien, maar ook een kwestie van je weer mooi voelen.

Los van het stukje schoonheid kan afvallen ook medisch veel verschil maken. Hoe vaak hoor je niet dat mensen letterlijk bezwijken onder hun eigen gewicht? Ze zijn zo ongezond te zwaar dat hun eigen lichaam het niet meer aankan en hen in de steek laat. Ze sterven aan hartfalen of aan dichtgeslibde aderen.

Laat het zo ver dus niet komen. Is het nodig om af te vallen? Ga er dan voor en kies voor een dieet, een gezondere levensstijl of meer beweging. Doe het nog gezonder en ga voor alle drie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *